Nadmierne wypadanie włosów bardzo często jest pochodną nieprawidłowej diety i niedoborów żywieniowych. Niezbilansowane posiłki, ubogie w witaminy i minerały, mogą osłabiać włosy i powodować ich wypadanie.
Przyjęło się, że zdrowe włosy świadczą o dobrym stanie zdrowia i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Ekstremalne, niskokaloryczne i jednorodne diety mogą bardzo negatywnie wpływać na zdrowie, co zapewne odbije się na kondycji włosów. Niedobór składników odżywczych może wpływać zarówno na strukturę włosów, jak i na ich wzrost.
Badania naukowe wykazały również potencjalne związki między niedoborem żywieniowym a przewlekłym łysieniem telogenowym, łysieniem androgenowym, łysieniem typu żeńskiego i łysieniem plackowatym. Dostarczanie organizmowi w spożywanych potrawach antyoksydantów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, cynku, selenu, witamin z grupy B oraz witaminy A, E, H, D nie tyko powstrzyma wypadanie włosów, ale zdecydowanie poprawi ich wygląd i kondycję całego organizmu.
Najczęściej spotykanym powodem nadmiernego wypadania włosów, uwarunkowanego deficytem składnika pokarmowego, jest zbyt niski poziom żelaza. Problem ten szczególnie często dotyka kobiety.
Wypełnij formularz, aby zarezerwować termin konsultacji